Sommige mensen zouden het liefst willen dat de dingen precies zo blijven als dat ze op dit moment zijn. Waarom? Omdat het zo goed is. Veilig. Omdat het eng is als de dingen zouden veranderen, omdat je dan niet weet waar je aan toe bent. Maar hoe graag we misschien ook willen dat dingen onveranderd blijven, het is in de meeste gevallen onmogelijk. Veranderingen horen bij het leven. Hoe je kunt leren omgaan met verandering? In dit artikel vind je 6 tips.


Wat lees je in dit artikel?


1. Accepteer dat veranderingen onvermijdelijk zijn

Dingen veranderen. En op het moment dat je leert accepteren dat je daar niets aan kunt doen en dat het er nu eenmaal bij hoort, is het omgaan met verandering makkelijker. Alles verandert. Continu. En dat is helemaal niets om bang voor te zijn.

Dingen zeggen of denken als ‘Ik wil dit niet,’ ‘Waarom gebeurt mij dit?’ of ‘Ik wil dat alles blijft zoals het was,’ gaan je dan ook niet verder helpen. Je kunt namelijk nog zo hard dingen niet willen en wensen dat het anders was, maar helaas verandert dat niets aan de werkelijkheid.

Probeer die werkelijkheid dus te accepteren zoals die is. Zo ervaar je minder stress en kun je beter omgaan met verandering.


2. Omarm veranderingen – ze zijn niet eng

In plaats van veranderingen als iets te zien wat eng is, zou je ernaar kunnen kijken als iets positiefs. Zonder veranderingen maak je nooit iets nieuws mee, leer je niet en mis je de kans om jezelf te ontwikkelen. Met andere woorden: veranderingen zijn goed. Ze helpen je je horizon verbreden, te leren van je fouten en inzichten op te doen die je helpen groeien.


3. Geef jezelf tijd om met heftige veranderingen om te gaan

De ene verandering is de andere natuurlijk niet. Het is dan ook logisch dat sommige veranderingen een stuk meer impact op je hebben dan andere. Als een verandering veel invloed op je heeft, dan is het goed om jezelf tijd te gunnen om daarmee om te leren gaan en daarbij stil te staan. Het is oké als een verandering een negatieve invloed op je heeft, als je ergens enorm van baalt of intens verdrietig van wordt.

Probeer niet te blijven hangen in negatieve gevoelens

Ondanks dat het goed is om stil te staan en jezelf tijd te geven wanneer je last hebt van een verandering, is het ook goed om te proberen jezelf daar weer uit te krijgen. Probeer bijvoorbeeld niet te lang te blijven hangen in negatieve gevoelens en emoties en doe ook dingen waar je blij van wordt en die goed voor je zijn. Ga lekker wandelen, doe iets leuks met een vriend of familielid en zorg dat je de rust en ontspanning krijgt die je nodig hebt.


4. Omgaan met verandering? Bekijk eens goed hoe jij denkt

De manier waarop je denkt, heeft enorm veel invloed op hoe je met een verandering omgaat. Waar de een denkt dat alles in zal storten, is de ander geneigd om er met een positievere blik naar te kijken. Bekijk dus eens kritisch hoe jij denkt. Dit kun je bijvoorbeeld letterlijk doen door jouw gedachten eens op te schrijven. Hoe zien ze eruit? Ben je aan het doemdenken en benadruk je vooral negatieve aspecten? Of ben je iemand die zoekt naar de positieve kijk op dingen en probeer je de voordelen van iets te zien?

Draai negatieve denkpatronen om

Ben je iemand die geneigd is om negatief te denken als er iets in je leven gebeurt? Dan kun je jezelf aanleren om die gedachten om te vormen naar positieve gedachten. In plaats van jezelf te focussen op alles wat vervelend, zwaar en moeilijk is, kun je ook kijken naar hoe je kunt leren van een situatie, hoe je er beter uit kunt komen en wat je ervan geleerd hebt.

Tip: Wil je meer tips over het omdraaien van negatieve denkpatronen? Lees dan: Positief denken – 10 tips om positiever te denken.


5. Neem het zoals het komt

Omgaan met verandering gaat makkelijker als je de dingen neemt zoals ze zijn. De situatie waarin je je bevindt, de fouten die je maakt, de pijn die je voelt, de ervaringen die meemaakt en de dingen waar je van leert. Probeer deze dingen niet weg te duwen of er krampachtig controle over te hebben, maar ze te omarmen. Dingen gaan nu eenmaal zoals ze gaan, en er is vaak maar weinig wat je kunt doen om dat te veranderen. Dus om jezelf energie te besparen en het jezelf makkelijker te maken, kun je maar beter proberen om de dingen te nemen zoals ze komen.


6. Focus je op dankbaarheid, compassie en positiviteit

Dankbaarheid is ontzettend belangrijk. Niet alleen voor meer innerlijke rust en een betekenisvol leven, maar ook voor een positiever zelfbeeld, diepere vriendschappen en meer plezier in het leven. Probeer je daarom te focussen op dankbaarheid. Hoe heftig een verandering ook is.

Ook compassie is hierin heel belangrijk, en dan vooral zelfcompassie. Erken wat je voelt en wat je lastig vindt en wees vervolgens lief voor jezelf. Door jezelf op zo’n moment te troosten zoals je dat zou doen bij iemand om wie je geeft, en door goed voor jezelf te zorgen, help je jezelf verder. Jezelf bekritiseren en meedogenloos over jezelf oordelen, werkt juist averechts.

Ook de focus op positieve dingen leggen, helpt enorm bij het omgaan met verandering. Maar dat niet alleen. Positief denken helpt tegen stress en kan bijdragen aan het krijgen van meer zelfvertrouwen.

Stel jezelf bij een gebeurtenis bijvoorbeeld eens de volgende vragen:

  • Wat kan ik van deze situatie leren?
  • Hoe kan ik dit in mijn voordeel laten werken?
  • Wat zou ik tegen iemand van wie ik houd zeggen die zich in deze situatie bevindt?

Omgaan met verandering

Veel mensen zijn bang voor veranderingen. En hoewel het inderdaad heel eng kan zijn als dat wat vertrouwd voor je is ineens anders wordt, kan die verandering je juist ook een hoop mooie dingen opleveren. Probeer dus om niet bang te zijn voor veranderingen, maar ze te accepteren en ze te laten komen zoals ze komen. Focus je daarbij op een positieve benadering, dankbaarheid en compassie en geef jezelf de tijd die je nodig hebt om met heftige veranderingen om te gaan.

Lukt het je zelf niet om beter om te leren gaan met veranderingen? Dan kun je daar ondersteuning bij krijgen. Vaak zijn andere inzichten voldoende om jou te laten inzien hoe je jouw manier van omgaan met stress en veranderingen zou kunnen aanpakken. Voor sommigen is het genoeg om dit te bespreken met een goede vriend of vriendin. Voor anderen kan het slim zijn om professionele ondersteuning te vragen, zoals die van een huisarts, psycholoog, therapeut of coach.

Project Zelf helpt je omgaan met verandering

Ook bij Project Zelf kun je terecht als je graag beter om wilt leren gaan met veranderingen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van wandelcoaching als je in Noord-Holland (regio Hoorn, Medemblik, Alkmaar) woont. Ook is het mogelijk om online coaching te volgen.

Tijdens de sessies kunnen we werken aan de manier waarop je nu op dingen reageert en aan de manier waarop je denkt. Ook wanneer je graag veranderingen door zou willen voeren in je leven, maar niet goed weet hoe, kun je bij Project Zelf terecht.

Heb je vragen of wil je graag meer informatie? Dan mag je altijd contact opnemen. Ook kun je gelijk een gratis en vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek aanvragen.


Misschien vind je dit ook interessant:

2023 © Copyright: