Positief denken draagt bij aan je geluk. Het maakt dat je je beter voelt, meer plezier hebt en zorgelozer door het leven gaat. Op een positieve manier naar dingen kijken lijkt voor sommige mensen volledig vanzelf te gaan. Andere mensen vervallen sneller in negatieve gedachten, waar ze vervolgens vaak last van hebben. Ben jij iemand die regelmatig het laatste doet en wil je graag leren hoe je positiever kunt denken? In dit artikel vind je 10 tips voor positief denken.


Wat lees je in dit artikel?


1. Besef dat negatieve gedachten meer energie kosten

Negatief denken lijkt vaak makkelijker dan ergens een positieve draai aan geven. Wanneer dingen tegenzitten is het soms ook lekker om daar even goed over te zeuren. Zeuren is op zo’n moment een uitlaatklep en zorgt ervoor dat je je daarna opgelucht voelt. Of toch niet?

Hoewel negatief denken in de eerste instantie wellicht makkelijker lijkt, is dat het uiteindelijk niet. Iemand die continu van het slechtste uitgaat, zeurt over alles wat misgaat en blijft hangen in negatieve gedachten, verspilt uiteindelijk een hoop energie aan dingen die helemaal niet leuk zijn. Zo kost het blijven hangen in negativiteit en je voorbereiden op het slechtste je uiteindelijk veel meer energie dan ergens een positieve draai aan geven en de dingen laten komen zoals ze komen.

In plaats van je energie te verspillen aan negatieve gedachten kun je die ook gebruiken om ergens het positieve van in te zien.


2. Positief of negatief denken is een keuze

Dat wat ons overkomt in het leven, daar hebben we vaak geen grip op. Waar we wel grip op hebben is de keuze die we maken als het gaat om hoe we omgaan met dat wat ons overkomt. Dat besef is belangrijk. Je kunt dus niet kiezen voor wat je overkomt, maar je kunt wel kiezen hoe je daarmee omgaat.

Als er iets in je leven gebeurt wat niet leuk is, dan is dat natuurlijk heel vervelend. Maar waar de een bij de pakken neer gaat zitten, zet de ander zijn schouders eronder om door te gaan of om er het beste van te maken. Dat verschil is een keuze. Een keuze die je altijd zelf kunt maken. En dat is aan de ene kant natuurlijk heel fijn, maar aan de andere kant ook lastig. Want als jij zelf kunt kiezen hoe je met een situatie omgaat, dan betekent dat dus dat alle verantwoordelijkheid bij jou ligt. Dat is iets wat veel mensen eng vinden. Sommigen geven liever iets de schuld dat buiten henzelf ligt, dan dat ze erkennen dat ze er zelf iets aan kunnen veranderen.

Wie graag positiever wil leren denken, zal moeten proberen om vaker te kiezen voor een positieve benadering dan een negatieve. Dat is niet iets wat je jezelf in een paar dagen aanleert, maar iets wat je (vooral in het begin) moet blijven oefenen. Iemand die gewend is om negatief te denken, zal namelijk vaak de gewoonte hebben om daarin terug te vallen.


3. Focus je op positieve dingen. Wat gaat wél goed? Wat heb je wél?

Mensen die negatief denken, hebben vaak de neiging om de focus te leggen op alles wat niet goed gaat en wat ze niet hebben. Als je graag positiever wilt leven, dan is het belangrijk dat je probeert om die focus te verleggen naar alle dingen die wél goed gaan en die je wél hebt.

Dankbaarheid is in dit geval heel belangrijk. Door dankbaar te zijn voor alles wat je wel hebt en alles wat wel goed gaat, sta je direct een stuk positiever in het leven. Een goede manier om dit te oefenen is door elke dag drie dingen op te noemen waar je dankbaar voor bent. Dat kunnen dingen zijn die die dag gebeurd zijn, maar ook dingen die algemener zijn.

Een aantal voorbeelden:

Ik ben dankbaar…

  • … dat ik een dak boven mijn hoofd heb.
  • … voor mijn leuke baan.
  • … dat ik zo’n lieve partner heb.
  • … voor mijn familie en vrienden.
  • … dat ik vandaag zo’n leuke dag had.
  • … dat ik gezond ben.

4. Spot negatieve gedachten en uitspraken

Wie graag positiever wil denken en leven, zal zich bewust moeten worden van negatieve gedachten en uitspraken. Probeer deze negativiteit dus bewust te spotten. Zodra je jezelf betrapt op een negatieve gedachte, probeer die dan om te vormen. Hetzelfde geldt voor wanneer je jezelf betrapt op negatieve uitspraken. Probeer de focus in dat geval te verleggen naar iets positiefs. Wat gaat wel goed? Wat is wel leuk? Wat heb je wel? Al is het soms lastig, in elke situatie of gebeurtenis valt haast wel iets positiefs te vinden.

Uiteindelijk zul je dit soort gedachten en uitspraken niet alleen bij jezelf spotten, maar misschien ook wel bij de mensen in je omgeving. Is jouw partner of iemand die dicht bij je staat erg negatief en heb je daar last van? Probeer een gesprek op zo’n moment dan ook eens een positieve wending te geven door de focus te verleggen. Wellicht leert degene met wie je praat er dan ook nog iets van. En zo niet, dan heb je in ieder geval zelf voor een positieve benadering gekozen.


5. Buig gebeurtenissen met een negatieve lading om

Negatief denken is iets wat vaak al jong wordt aangeleerd. Dit kan zijn doordat ouders of familieleden het ook doen, of door gebeurtenissen in het verleden. Wanneer je graag positiever wilt denken, is het goed om eens naar de gebeurtenissen te kijken die voor jou een negatieve lading hebben en te kijken of je die misschien kunt ombuigen. Wat is het positieve dat je uit die gebeurtenis of ervaring hebt gehaald?

Ben je bijvoorbeeld gepest vroeger? Dat is natuurlijk heel erg vervelend, maar daardoor heb je wel een hoop kennis waar je iets mee kunt. Niet alleen kun je je waarschijnlijk goed verplaatsen in anderen die hiermee te maken hebben (gehad), maar waarschijnlijk maakt het ook dat je iemand die gepest wordt direct herkent. Daarnaast kan een verleden waarin je gepest werd er ook voor zorgen dat je erg empathisch bent, veel mensenkennis hebt en nu sterker in je schoenen staat.


6. Geluk zit in kleine dingen

Een positievere blik op de wereld en het leven krijg je door aandacht te geven aan alles wat mooi is. Ze zeggen niet voor niets dat dat wat je aandacht geeft zal groeien. Probeer daarom eens wat vaker bewust om je heen te kijken naar dingen die jou een glimlach bezorgen. Naar de eerste knoppen aan de bomen in de lente bijvoorbeeld, of naar dat kind dat zo ontzettend van zijn ijsje geniet, of naar je hond die blij door het hoge gras huppelt, of naar het geluk of plezier van iemand van wie je houdt. Door aandacht te besteden aan dat soort kleine dingen, voed je je positiviteit en geluk.


7. Laat controle en perfectionisme los

Niemand is perfect en niemand doet alles perfect. Als je ondanks die wetenschap toch probeert om krampachtig alles perfect te doen en om perfect te zijn, dan maak je het jezelf ontzettend moeilijk. Probeer een goed resultaat eens los te laten en geniet gewoon van iets wat je aan het doen bent of gaat doen. Fouten maken is meer dan oké. Sterker nog: het is zelfs vaak heel nuttig.

Geen enkel succesvol mens is dat geworden zonder fouten te maken. Het zijn juist de fouten die we maken die ons laten groeien, inzichten verschaffen en creatief maken. Als iets de eerste keer niet lukt, hoe kun je er dan voor zorgen dat het de tweede keer beter gaat? Wat ging er wel goed en wat verdient nog aandacht?

Ook controle loslaten is een goede manier om positiever te zijn. Als je namelijk continu probeert om overal controle op uit te oefenen levert je dat niet alleen een hoop stress op, maar ook teleurstellingen. Het is namelijk niet mogelijk om overal controle over te hebben. Echt niet. Probeer in plaats daarvan dus eens om dingen gewoon te laten gaan en geloof erin dat de dingen zullen komen zoals ze moeten komen.


8. Wees positief over jezelf

Je kunt nog zo positief naar de wereld en gebeurtenissen proberen te kijken, maar als je niet positief bent over jezelf, dan schiet het niet echt op. Doe dus je best om jezelf te nemen zoals je bent. Dus niet: ‘Als ik straks tien kilo ben afgevallen, vind ik mezelf mooi.’ Maar: ‘Ook als ik iets voller ben, ben ik prachtig.’

Bovenstaand voorbeeld is gericht op uiterlijk, maar je kunt dit principe natuurlijk op alles toepassen. Heb je de gewoonte om jezelf en dat wat je doet of hebt gedaan neer te halen? Probeer daar dan mee op te houden en die gedachten om te vormen naar iets positiefs. Dus niet: ‘Ik heb geen diploma gehaald en geen goede baan.’ Maar: ‘Ik verdien dan misschien geen drieduizend euro per maand, maar ik doe wel iets wat ik leuk vind.’

Jezelf overtuigen dat je leuk, slim, aardig, grappig en mooi genoeg bent, kan lastig zijn, vooral als je jarenlang andere overtuigingen hebt gehad. Maar oefening baart kunst. Blijf dit soort dingen gewoon net zo lang tegen jezelf zeggen tot je ze gelooft en voelt. Je bent namelijk precies goed zoals je bent.


9. Zorg voor positieve vibes door te doen wat je leuk vindt

Heel logisch en toch wordt het vaak vergeten: doen wat je leuk vindt. Niets is belangrijker dan tijd voor jezelf nemen om te doen waar jij gelukkig van wordt. Zeker als je graag positiever in het leven wilt staan. Dus neem tijd om een boek te lezen, om naar de film te gaan, om te gaan sporten of wandelen of om iets creatiefs te gaan doen. Door te doen waar je blij van wordt, leg je de focus automatisch op het positieve in je leven en voel je je gelukkiger en energieker.


10. Lach, geniet, ontspan

Dat lachen gezond is, is iets wat we allemaal wel weten. Toch lacht lang niet iedereen elke dag. Zonde, want door lachen voel je je vrolijker, ontspan je, verminder je spanning en stress en voel je je beter. Doe dus vaker iets wat een lach op je gezicht tovert. Ga bijvoorbeeld naar een comedyshow of kijk een grappige film. Ga samen met wat vrienden of vriendinnen een middag suppen, paintballen, naar een escape room of gewoon een avondje spelletjes doen of karaoke zingen, of wat het dan ook is waar jij een lach van op je gezicht krijgt.


Positief denken kun je leren

Positief denken is iets wat je jezelf kunt aanleren. Dat betekent niet dat dat makkelijk is, want iemand die gewend is om negatief te denken, zal daar in de eerste instantie steeds weer op terugvallen.

Met de tips in dit artikel kun je jezelf aanleren om positief te denken en naar het leven te kijken. Door te beseffen dat negatieve gedachten veel meer energie kosten dan positieve, en dat je zelf kunt kiezen of je iets positief of negatief bekijkt, heb je de eerste stappen al gezet. Door de focus vervolgens te richten op positieve dingen en negatieve gedachten of uitspraken te spotten en om te buigen, kom je steeds dichter bij een positieve denkwijze.

Begeleiding bij positiever leren denken

Lukt positief denken je niet zelf en lijk je maar niet van die oude negatieve denkwijze af te kunnen komen? Dan zou je daar begeleiding bij kunnen krijgen. Zo kan een coach of therapeut je bijvoorbeeld ondersteunen en handvatten geven om positiever te denken.

Ook Project Zelf kan je ondersteunen bij het creëren van een positievere denkwijze. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Bekijk dan de verschillende soorten coaching (waaronder e-coaching en wandelcoaching) die door Project Zelf worden aangeboden, of neem gewoon even contact op.


Misschien vind je dit ook interessant:

2023 © Copyright: