Dicht bij jezelf blijven, het klinkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het vaak juist helemaal niet. Want hoe doe je dat eigenlijk, bij jezelf blijven? Hoe bepaal je wat bij jezelf blijven voor jou betekent? En hoe breng je dat in de praktijk als je niet goed weet wat voor betekenis er achter die woorden schuilt? Wil jij leren om dicht bij jezelf te blijven en om je niet te laten leiden door dat wat andere mensen denken, zeggen of vinden? In dit artikel vind je 7 tips.
Er zijn maar weinig mensen die geen waarde hechten aan de mening van anderen, al is het misschien onbewust. Veel mensen vragen anderen om advies en zoeken op de een of andere manier naar goedkeuring van anderen. Op zich is er niets mis met vragen om de mening van anderen. Wel is het goed om te kijken naar wat jij met die informatie doet. Pas je je eraan aan? Maak je van een mening waarheid? Of neem je de mening van een ander mee, maar kies je uiteindelijk toch voor wat voor jou goed voelt?
Luisteren naar je gevoel
Iemand die dicht bij zichzelf blijft, kiest in bovenstaand voorbeeld voor de laatste optie. Hij of zij is bereid om de mening van een ander aan te horen en daarover na te denken, maar zal daarbij ook een keuze maken die voor hem of haar goed voelt. Ook als dat een middenweg is of een richting die iemand van tevoren misschien niet helemaal had voorzien.
Wat is van jou?
Mensen die gevoelig zijn, pikken vaak van alles op wat niet bij hen hoort. Zo voelen ze vaak emoties of spanning van anderen en kunnen ze emotioneel of lichamelijk uitgeput raken van contact met bepaalde mensen of van het zijn in een ruimte met meerdere personen. De kunst is om in dat soort situaties bij jezelf te blijven en onderscheid te maken tussen dat wat van anderen is en dat van wat jezelf is. En dat is eigenlijk precies wat je ook kunt doen als het gaat om bij jezelf blijven in het algemeen.
1. Onderscheid jouw gevoelens en gedachten van die van anderen
Of je nou dingen van anderen oppikt of letterlijk een mening of opvatting van iemand anders te horen krijgt, het is belangrijk dat je dat wat van een ander is, leert te onderscheiden van dat wat van jou is.
Als je de neiging hebt om alles met iedereen te bespreken, dan krijg je dus ook van alle kanten verschillende ideeën en meningen. Op zich niet erg, maar voor mensen die het lastig vinden om bij zichzelf te blijven, kan dit voor conflict zorgen. Mensen zullen je namelijk verschillende adviezen geven, die meer dan eens loodrecht tegenover elkaar staan. En wat doe je dan? De kans dat je dan alleen nog maar meer verward raakt of gaat twijfelen, is dan groot.
Dit betekent uiteraard niet dat je nooit bij anderen om advies kunt vragen, maar wel dat je dit beter niet bij tien verschillende mensen kunt doen. Daarnaast is het slim om de achterliggende gedachte waarmee je om advies of een mening vraagt te veranderen. In plaats van te denken dat iemand je de oplossing zal bieden, vraag je om een mening of advies om van te leren. Vervolgens ga je bij jezelf te raden wat jíj vindt en wat voor jou goed voelt.
Als je dingen oppikt van anderen
Als je erg gevoelig bent, is het belangrijk dat je leert onderscheid te maken tussen dat wat je van een ander voelt en dat wat van jou is. Zodra je je bewust wordt van het feit dat dat van anderen niet van jou is, wordt het ook makkelijker om je ervoor af te sluiten en om het los te laten. Dit is niet iets wat je zomaar even leert, maar door er bewust van te zijn en door er een oefening van te maken om je in elke situatie af te vragen of dat wat je voelt van jou of van de ander is, kun je dit wel leren. Zo zul je minder snel het gevoel hebben leeggezogen te worden door anderen en kun je emoties van anderen losmaken van die van jezelf, zodat je er niet (lees: minder) door beïnvloed wordt.
2. Dat wat anderen zeggen of doen, is van hen, niet van jou
Deze tip hangt nauw samen met bovenstaande tip, maar richt zich net even op iets anders. Wat doe jij als iemand kritiek op je levert of iets naars tegen je zegt? Geloof je dan dat wat diegene zegt waar is en dat diegene dus wel gelijk zal hebben? Of kun je dat wat diegene zegt, zien als een blijk van hoe die persoon denkt en zich voelt, en het daarbij laten?
Als iemand iets onaardigs tegen je zegt of je bekritiseert, dan zegt dat meer over die persoon dan over jou. Mensen hebben namelijk onbewust de neiging om zich te ergeren aan dingen waar ze zelf last van hebben. Dat waar iemand kritiek op levert of dat waar iemand zich bij jou aan ergert, is in de meeste gevallen iets waar die persoon zelf ook last van heeft of wat die persoon zelf ook doet.
Daarnaast is het zo dat dat wat iemand vindt slechts zijn of haar mening is en geen waarheid. Dat hij of zij vindt dat jij iets verkeerd doet of een weg kiest die niet handig is, betekent niet dat dat ook zo is. Het betekent slechts dat die persoon dat vindt. En dat is prima. Wat die persoon vindt, hoef jij niet te vinden. Het is namelijk hun mening, niet die van jou. Dat betekent niet dat je er niet naar hoeft te luisteren, maar wel dat je zelf mag weten of je er ook iets mee doet.
3. Luister naar jezelf
Naar jezelf luisteren, is voor veel mensen erg lastig. Aangezien dit een belangrijk onderdeel van bij jezelf blijven is, is het goed om er gericht mee aan de slag te gaan. Naar jezelf luisteren heeft niet alleen te maken met je eigen normen en waarden en daar trouw aan blijven, maar vooral ook met dat welbekende onderbuikgevoel dat meer dan eens goed zit.
Luisteren naar jezelf betekent luisteren naar wat het is dat jij wilt, voelt en nodig hebt. Het betekent rust nemen als je moe bent, ook als dat betekent dat je iemand teleur moet stellen. Het betekent aan jezelf denken en dingen doen die goed voor je zijn. Het betekent ‘ja’ zeggen tegen die ene kans, omdat het voor jou goed voelt, ook al zeggen anderen dat je het misschien beter niet kunt doen. Of ‘nee’ zeggen als je iets niet wilt, ondanks dat je dat misschien lastig vindt.
Naar jezelf luisteren betekent niet dat je je niet kunt aanpassen aan anderen, maar wel dat je weet wanneer je dat niet wilt. Het betekent niet dat je niet flexibel kunt zijn, maar wel dat je daarbij niet over je eigen grenzen gaat. Op dat laatste gaan we nog iets dieper in.
4. Geef je grenzen aan
Iedereen heeft grenzen. Die grenzen kunnen te maken hebben met dingen die je wel of niet wilt doen, maar die grenzen kunnen ook gevoelsmatig zijn. Op het moment dat jij je ergens niet prettig bij voelt, dan mag je dat toegeven of aangeven. Daar is niets mis mee en daar hoef je je absoluut niet voor te schamen. Dat anderen er geen moeite mee hebben of dat anderen misschien teleurgesteld in je zijn of boos op je worden omdat jij aangeeft dat jij het niet prettig vindt, doet er niet toe. Het maakt het uiteraard wel enger om je grens daadwerkelijk aan te geven, maar die grens (laten) overschrijden omdat je je mond niet open durft te trekken, is eigenlijk nog veel vervelender.
Durf dus aan te geven wat je wel en niet prettig vindt, hoe eng je dat misschien ook vindt. En misschien nog belangrijker: durf het toe te geven naar jezelf. Want dat is vaak nog het meest lastig.
Wees lief voor jezelf
Ga je wél over je eigen grenzen of laat je anderen over jouw grenzen gaan, omdat je je grens niet duidelijk aan durfde te geven? Probeer dan niet boos op jezelf te worden of jezelf daarvoor te straffen. Door dat wel te doen, ga je het namelijk zien als een fout, waardoor je het jezelf alleen maar moeilijker maakt.
Wie weet er beter wat jij voelt, wilt en verlangt dan jij? Juist, niemand. Durf daar ook op te vertrouwen. Als je luistert naar jezelf en jouw gevoel, dan weet je wat goed voor je is of wat het is dat je graag zou willen doen. Dat betekent niet dat je het niet mis kunt hebben of dat het niet fout kan aflopen. Het betekent wel dat je doet wat je wilt en wat goed voor je voelt. Dat laatste is belangrijker dan het resultaat.
Je kunt namelijk wel voor de gebaande wegen kiezen, maar waarom zou je dat doen als die je ergens heenleiden waar je niet naartoe wilt? Of: waarom zou je die weg kiezen als je dat eigenlijk helemaal niet wilt? Wat nou als jij liever een ander pad kiest, omdat dat beter voelt?
Durf op jezelf te vertrouwen en naar jezelf te luisteren. Dat gevoel in je onderbuik of dat stemmetje in je hoofd dat je waarschuwt, heeft meestal gelijk. En als je je eigen weg kiest en het pakt uiteindelijk toch niet uit zoals je dacht, dan is dat ook oké. Je hebt namelijk gedaan wat je wilde en dat op zich is al iets waard.
Deze tip is misschien wel de belangrijkste: bepaal wat jij belangrijk vindt. Bij jezelf blijven is namelijk leven naar jouw kernwaarden. Wat vind jij belangrijk? Waar sta jij voor? Kernwaarden bepalen wat je doet, hoe je dat doet, hoe je leven verloopt, wat je prioriteiten zijn en wat voor relaties je met anderen heb. Sterker nog: jij bent je kernwaarden.
Een goede oefening om bij jezelf te blijven, is door jouw kernwaarden eens op papier te zetten. Jouw kernwaarden geven je namelijk een goed beeld van jouw ‘zelf’. Als je daar een duidelijk beeld van hebt, zul je wie jij bent minder snel laten definiëren door dat wat anderen zeggen (of willen) dat je bent. Een duidelijk beeld van wie jij bent maakt het niet alleen makkelijker om bij jezelf te blijven, maar zorgt tegelijk ook voor meer zelfvertrouwen.
Pak dus eens een pen en een stuk papier en schrijf 10 van jouw kernwaarden op. Weet je niet zo goed wat kernwaarden zijn? Dan kun je online verschillende overzichten van kernwaarden vinden. Een aantal kernwaarden zijn bijvoorbeeld:
Zodra je 10 kernwaarden hebt opgeschreven, ga je er 3 uitkiezen die het allerbeste bij je passen en die het meest belangrijk voor je zijn. Die 3 waarden, zijn waarden om naar te leven. Als je die kernwaarden in je hoofd houdt en ernaar probeert te leven, dan zul je beter in staat zijn te herkennen wanneer iets niet bij je past en makkelijker kunnen kiezen voor iets wat je wél blij/gelukkig maakt.
Heb je moeite met bij jezelf blijven? Of weet je niet goed hoe je dat zou moeten doen en kun je daar wel begeleiding bij gebruiken? Dan kun je er eens over nadenken om een coachingstraject te gaan volgen dat zich hierop richt.
Project Zelfbiedt diverse vormen van coaching, waaronder e-coaching en wandelcoaching. Daarnaast zijn er ook complete trainingen te volgen die zich richten op zelfontwikkeling, zelfkennis en zelfvertrouwen.
Als je wilt leren om bij jezelf te blijven, is het belangrijk dat je weet wie je bent, wat je wilt en wat je belangrijk vindt. Daardoor ben je namelijk in staat om keuzes te maken die bij je passen. Hierbij is het belangrijk dat je luistert naar jouw gevoel en dat je daarop durft te vertrouwen. Dat wat anderen vinden en denken, staat namelijk los van wie jij bent en wat jij vindt en denkt. Het aangeven van je grenzen is dan ook erg belangrijk. Dat wat voor een ander oké is, hoeft dat voor jou namelijk helemaal niet te zijn.
Kun je wel wat ondersteuning gebruiken bij het leren om bij jezelf te blijven? Dan zou een coach je dat kunnen geven. Je kunt online op zoek gaan naar een coach bij jou in de buurt. Of je kunt ervoor kiezen om een training of coachingstraject bij Project Zelf te volgen.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.OkNee
Hoe blijf je bij jezelf? – 7 tips om bij jezelf te blijven
Dicht bij jezelf blijven, het klinkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het vaak juist helemaal niet. Want hoe doe je dat eigenlijk, bij jezelf blijven? Hoe bepaal je wat bij jezelf blijven voor jou betekent? En hoe breng je dat in de praktijk als je niet goed weet wat voor betekenis er achter die woorden schuilt? Wil jij leren om dicht bij jezelf te blijven en om je niet te laten leiden door dat wat andere mensen denken, zeggen of vinden? In dit artikel vind je 7 tips.
Wat lees je in dit artikel?
Bij jezelf blijven
Er zijn maar weinig mensen die geen waarde hechten aan de mening van anderen, al is het misschien onbewust. Veel mensen vragen anderen om advies en zoeken op de een of andere manier naar goedkeuring van anderen. Op zich is er niets mis met vragen om de mening van anderen. Wel is het goed om te kijken naar wat jij met die informatie doet. Pas je je eraan aan? Maak je van een mening waarheid? Of neem je de mening van een ander mee, maar kies je uiteindelijk toch voor wat voor jou goed voelt?
Luisteren naar je gevoel
Iemand die dicht bij zichzelf blijft, kiest in bovenstaand voorbeeld voor de laatste optie. Hij of zij is bereid om de mening van een ander aan te horen en daarover na te denken, maar zal daarbij ook een keuze maken die voor hem of haar goed voelt. Ook als dat een middenweg is of een richting die iemand van tevoren misschien niet helemaal had voorzien.
Wat is van jou?
Mensen die gevoelig zijn, pikken vaak van alles op wat niet bij hen hoort. Zo voelen ze vaak emoties of spanning van anderen en kunnen ze emotioneel of lichamelijk uitgeput raken van contact met bepaalde mensen of van het zijn in een ruimte met meerdere personen. De kunst is om in dat soort situaties bij jezelf te blijven en onderscheid te maken tussen dat wat van anderen is en dat van wat jezelf is. En dat is eigenlijk precies wat je ook kunt doen als het gaat om bij jezelf blijven in het algemeen.
1. Onderscheid jouw gevoelens en gedachten van die van anderen
Of je nou dingen van anderen oppikt of letterlijk een mening of opvatting van iemand anders te horen krijgt, het is belangrijk dat je dat wat van een ander is, leert te onderscheiden van dat wat van jou is.
Als je de neiging hebt om alles met iedereen te bespreken, dan krijg je dus ook van alle kanten verschillende ideeën en meningen. Op zich niet erg, maar voor mensen die het lastig vinden om bij zichzelf te blijven, kan dit voor conflict zorgen. Mensen zullen je namelijk verschillende adviezen geven, die meer dan eens loodrecht tegenover elkaar staan. En wat doe je dan? De kans dat je dan alleen nog maar meer verward raakt of gaat twijfelen, is dan groot.
Dit betekent uiteraard niet dat je nooit bij anderen om advies kunt vragen, maar wel dat je dit beter niet bij tien verschillende mensen kunt doen. Daarnaast is het slim om de achterliggende gedachte waarmee je om advies of een mening vraagt te veranderen. In plaats van te denken dat iemand je de oplossing zal bieden, vraag je om een mening of advies om van te leren. Vervolgens ga je bij jezelf te raden wat jíj vindt en wat voor jou goed voelt.
Als je dingen oppikt van anderen
Als je erg gevoelig bent, is het belangrijk dat je leert onderscheid te maken tussen dat wat je van een ander voelt en dat wat van jou is. Zodra je je bewust wordt van het feit dat dat van anderen niet van jou is, wordt het ook makkelijker om je ervoor af te sluiten en om het los te laten. Dit is niet iets wat je zomaar even leert, maar door er bewust van te zijn en door er een oefening van te maken om je in elke situatie af te vragen of dat wat je voelt van jou of van de ander is, kun je dit wel leren. Zo zul je minder snel het gevoel hebben leeggezogen te worden door anderen en kun je emoties van anderen losmaken van die van jezelf, zodat je er niet (lees: minder) door beïnvloed wordt.
2. Dat wat anderen zeggen of doen, is van hen, niet van jou
Deze tip hangt nauw samen met bovenstaande tip, maar richt zich net even op iets anders. Wat doe jij als iemand kritiek op je levert of iets naars tegen je zegt? Geloof je dan dat wat diegene zegt waar is en dat diegene dus wel gelijk zal hebben? Of kun je dat wat diegene zegt, zien als een blijk van hoe die persoon denkt en zich voelt, en het daarbij laten?
Als iemand iets onaardigs tegen je zegt of je bekritiseert, dan zegt dat meer over die persoon dan over jou. Mensen hebben namelijk onbewust de neiging om zich te ergeren aan dingen waar ze zelf last van hebben. Dat waar iemand kritiek op levert of dat waar iemand zich bij jou aan ergert, is in de meeste gevallen iets waar die persoon zelf ook last van heeft of wat die persoon zelf ook doet.
Daarnaast is het zo dat dat wat iemand vindt slechts zijn of haar mening is en geen waarheid. Dat hij of zij vindt dat jij iets verkeerd doet of een weg kiest die niet handig is, betekent niet dat dat ook zo is. Het betekent slechts dat die persoon dat vindt. En dat is prima. Wat die persoon vindt, hoef jij niet te vinden. Het is namelijk hun mening, niet die van jou. Dat betekent niet dat je er niet naar hoeft te luisteren, maar wel dat je zelf mag weten of je er ook iets mee doet.
3. Luister naar jezelf
Naar jezelf luisteren, is voor veel mensen erg lastig. Aangezien dit een belangrijk onderdeel van bij jezelf blijven is, is het goed om er gericht mee aan de slag te gaan. Naar jezelf luisteren heeft niet alleen te maken met je eigen normen en waarden en daar trouw aan blijven, maar vooral ook met dat welbekende onderbuikgevoel dat meer dan eens goed zit.
Luisteren naar jezelf betekent luisteren naar wat het is dat jij wilt, voelt en nodig hebt. Het betekent rust nemen als je moe bent, ook als dat betekent dat je iemand teleur moet stellen. Het betekent aan jezelf denken en dingen doen die goed voor je zijn. Het betekent ‘ja’ zeggen tegen die ene kans, omdat het voor jou goed voelt, ook al zeggen anderen dat je het misschien beter niet kunt doen. Of ‘nee’ zeggen als je iets niet wilt, ondanks dat je dat misschien lastig vindt.
Naar jezelf luisteren betekent niet dat je je niet kunt aanpassen aan anderen, maar wel dat je weet wanneer je dat niet wilt. Het betekent niet dat je niet flexibel kunt zijn, maar wel dat je daarbij niet over je eigen grenzen gaat. Op dat laatste gaan we nog iets dieper in.
4. Geef je grenzen aan
Iedereen heeft grenzen. Die grenzen kunnen te maken hebben met dingen die je wel of niet wilt doen, maar die grenzen kunnen ook gevoelsmatig zijn. Op het moment dat jij je ergens niet prettig bij voelt, dan mag je dat toegeven of aangeven. Daar is niets mis mee en daar hoef je je absoluut niet voor te schamen. Dat anderen er geen moeite mee hebben of dat anderen misschien teleurgesteld in je zijn of boos op je worden omdat jij aangeeft dat jij het niet prettig vindt, doet er niet toe. Het maakt het uiteraard wel enger om je grens daadwerkelijk aan te geven, maar die grens (laten) overschrijden omdat je je mond niet open durft te trekken, is eigenlijk nog veel vervelender.
Durf dus aan te geven wat je wel en niet prettig vindt, hoe eng je dat misschien ook vindt. En misschien nog belangrijker: durf het toe te geven naar jezelf. Want dat is vaak nog het meest lastig.
Wees lief voor jezelf
Ga je wél over je eigen grenzen of laat je anderen over jouw grenzen gaan, omdat je je grens niet duidelijk aan durfde te geven? Probeer dan niet boos op jezelf te worden of jezelf daarvoor te straffen. Door dat wel te doen, ga je het namelijk zien als een fout, waardoor je het jezelf alleen maar moeilijker maakt.
Tip: Wil je weten hoe je je grenzen aan kunt geven? Lees dan: Leren grenzen aangeven – 8 tips bij grenzen stellen
5. Vertrouw op jezelf
Wie weet er beter wat jij voelt, wilt en verlangt dan jij? Juist, niemand. Durf daar ook op te vertrouwen. Als je luistert naar jezelf en jouw gevoel, dan weet je wat goed voor je is of wat het is dat je graag zou willen doen. Dat betekent niet dat je het niet mis kunt hebben of dat het niet fout kan aflopen. Het betekent wel dat je doet wat je wilt en wat goed voor je voelt. Dat laatste is belangrijker dan het resultaat.
Je kunt namelijk wel voor de gebaande wegen kiezen, maar waarom zou je dat doen als die je ergens heenleiden waar je niet naartoe wilt? Of: waarom zou je die weg kiezen als je dat eigenlijk helemaal niet wilt? Wat nou als jij liever een ander pad kiest, omdat dat beter voelt?
Durf op jezelf te vertrouwen en naar jezelf te luisteren. Dat gevoel in je onderbuik of dat stemmetje in je hoofd dat je waarschuwt, heeft meestal gelijk. En als je je eigen weg kiest en het pakt uiteindelijk toch niet uit zoals je dacht, dan is dat ook oké. Je hebt namelijk gedaan wat je wilde en dat op zich is al iets waard.
Tip: Vind jij het lastig om op jezelf te vertrouwen en wil je je zelfvertrouwen vergroten? Lees dan ook: Zelfvertrouwen vergroten – 10 tips voor zelfvertrouwen.
6. Bepaal wat jij belangrijk vindt
Deze tip is misschien wel de belangrijkste: bepaal wat jij belangrijk vindt. Bij jezelf blijven is namelijk leven naar jouw kernwaarden. Wat vind jij belangrijk? Waar sta jij voor? Kernwaarden bepalen wat je doet, hoe je dat doet, hoe je leven verloopt, wat je prioriteiten zijn en wat voor relaties je met anderen heb. Sterker nog: jij bent je kernwaarden.
Een goede oefening om bij jezelf te blijven, is door jouw kernwaarden eens op papier te zetten. Jouw kernwaarden geven je namelijk een goed beeld van jouw ‘zelf’. Als je daar een duidelijk beeld van hebt, zul je wie jij bent minder snel laten definiëren door dat wat anderen zeggen (of willen) dat je bent. Een duidelijk beeld van wie jij bent maakt het niet alleen makkelijker om bij jezelf te blijven, maar zorgt tegelijk ook voor meer zelfvertrouwen.
Pak dus eens een pen en een stuk papier en schrijf 10 van jouw kernwaarden op. Weet je niet zo goed wat kernwaarden zijn? Dan kun je online verschillende overzichten van kernwaarden vinden. Een aantal kernwaarden zijn bijvoorbeeld:
Authenticiteit – Liefde – Onafhankelijkheid – Positiviteit – Stabiliteit – Vriendelijkheid – Zorgzaamheid
Zodra je 10 kernwaarden hebt opgeschreven, ga je er 3 uitkiezen die het allerbeste bij je passen en die het meest belangrijk voor je zijn. Die 3 waarden, zijn waarden om naar te leven. Als je die kernwaarden in je hoofd houdt en ernaar probeert te leven, dan zul je beter in staat zijn te herkennen wanneer iets niet bij je past en makkelijker kunnen kiezen voor iets wat je wél blij/gelukkig maakt.
Tip: Wil je meer tips om voor jezelf te leren kiezen? Lees dan: Voor jezelf kiezen – 8 tips om jezelf voorop te plaatsen.
7. Investeer in jezelf
Heb je moeite met bij jezelf blijven? Of weet je niet goed hoe je dat zou moeten doen en kun je daar wel begeleiding bij gebruiken? Dan kun je er eens over nadenken om een coachingstraject te gaan volgen dat zich hierop richt.
Project Zelf biedt diverse vormen van coaching, waaronder e-coaching en wandelcoaching. Daarnaast zijn er ook complete trainingen te volgen die zich richten op zelfontwikkeling, zelfkennis en zelfvertrouwen.
Wil je graag direct met jezelf aan de slag en met behulp van Project Zelf leren hoe je bij jezelf kunt blijven? Vraag dan vandaag nog een gratis en vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek aan!
Leren om bij jezelf te blijven
Als je wilt leren om bij jezelf te blijven, is het belangrijk dat je weet wie je bent, wat je wilt en wat je belangrijk vindt. Daardoor ben je namelijk in staat om keuzes te maken die bij je passen. Hierbij is het belangrijk dat je luistert naar jouw gevoel en dat je daarop durft te vertrouwen. Dat wat anderen vinden en denken, staat namelijk los van wie jij bent en wat jij vindt en denkt. Het aangeven van je grenzen is dan ook erg belangrijk. Dat wat voor een ander oké is, hoeft dat voor jou namelijk helemaal niet te zijn.
Kun je wel wat ondersteuning gebruiken bij het leren om bij jezelf te blijven? Dan zou een coach je dat kunnen geven. Je kunt online op zoek gaan naar een coach bij jou in de buurt. Of je kunt ervoor kiezen om een training of coachingstraject bij Project Zelf te volgen.
Misschien vind je dit ook interessant: