Je hebt mensen die het fijn vinden om face to face met een coach te praten. En je hebt mensen die dat juist helemaal niet vinden. Voor die laatste groep mensen is online coaching (ook wel e-coaching) de ideale oplossing. Ook voor mensen die niet mobiel zijn of geen tijd of zin hebben om te moeten reizen, is deze vorm van coaching erg geschikt. Wil je meer weten over online coaching en wat de voordelen ervan zijn? Lees dan snel verder.


Wat lees je in dit artikel?


Wat is online coaching?

Online coaching is een vorm van coaching die, zoals de naam al zegt, online plaatsvindt. Dit maakt deze vorm van coaching erg geschikt voor mensen die het liefst vanuit hun eigen veilige omgeving coaching zouden willen volgen. Naast dat het fijn is dat je door middel van e-coaching contact hebt met je coach vanuit huis, is het ook fijn dat deze vorm van coaching erg flexibel is. Daarnaast hoef je niet per se op zoek naar een coach dicht bij huis, maar kun je ook voor een coach aan de andere kant van het land kiezen als je bij die coach een goed gevoel hebt.


Verschillende soorten online coaching

Online coaching kan op verschillende manieren plaatsvinden. Welke manier het beste bij je past en wat jij het meest prettig vindt, is uiteraard afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. Een aantal van de opties zijn:

Coaching via e-mail

Coaching via e-mail is bij uitstek geschikt voor mensen die niet vast willen zitten aan afspraken waarbij ze op een bepaalde tijd aanwezig moeten zijn. Bij e-coaching via e-mail kun je namelijk reageren op de mail van je coach wanneer het jou uitkomt. Ideaal voor wie bijvoorbeeld een drukke baan of kinderen heeft.

Een ander voordeel van coaching via e-mail is dat je rustig de tijd kunt nemen om over de mail van je coach en jouw reactie daarop na te denken. Daarnaast is het fijn dat je middels deze vorm van coaching vaak in overleg met de coach kunt bepalen hoeveel contactmomenten (e-mails) je per maand (of week) hebt. Zo kun je de coaching vaak volledig afstemmen op jouw wensen.

E-coaching via videobellen

Een andere optie die coaches kunnen bieden, is online coaching via videobellen. Hierbij heb je een afspraak met je coach om op een bepaalde dag en tijd met elkaar te videobellen. Het fijne van deze vorm van coaching is dat je elkaar kunt zien en letterlijk met elkaar kunt praten. Dit is vooral fijn voor wie wel behoefte heeft aan dat stukje persoonlijk contact, maar wie niet naar een locatie kan of wil reizen.

Coaching via chat

Ook online coaching via chat is een optie die je regelmatig terugziet. In dit geval plan je een afspraak met je coach en zorg je ervoor dat je op de afgesproken dag en tijd klaar zit achter je computer (of telefoon) om met je coach in gesprek te gaan. Deze vorm van coaching kan fijn zijn voor mensen die liever niet willen (video)bellen, maar toch graag een gesprek willen voeren met hun coach.

Een mix van verschillende soorten e-coaching

Naast dat je vaak kunt kiezen uit een van bovenstaande vormen van e-coaching, is het bij sommige coaches ook mogelijk om verschillende vormen te combineren. In dat geval kun je samen met je coach bespreken wat jij fijn vindt. Zo kun je bijvoorbeeld de ene week contact hebben via e-mail en de week erna via een videoverbinding.


Voor wie is e-coaching geschikt?

Online coaching is geschikt bij allerlei soorten coachvragen en voor (haast) iedereen. Door middel van e-coaching kun je bijvoorbeeld werken aan je zelfvertrouwen, aan de dingen waar je tegenaan loopt, aan meer rust en ruimte in je hoofd en aan een gelukkiger leven. E-coaching is bij uitstek geschikt voor mensen die niet willen of kunnen reizen, die het druk hebben of graag in alle rust coaching willen volgen, of voor mensen die liever op papier praten dan face to face.

Mensen die op de wachtlijst staan bij de GGZ

Ook voor mensen die op een wachtlijst staan voor reguliere zorg (GGZ) kan online coaching een erg prettige oplossing zijn. Zo kun je nu al met jezelf aan de slag gaan en begeleiding ontvangen, zodat je niet per se weken of maanden hoeft te wachten voordat je kunt werken aan dat waar je tegenaan loopt of last van hebt.


Waarom online coaching?

Via online coaching kun je meer inzicht krijgen en wie jij bent en hoe jij je leven leidt of zou willen leiden. Afhankelijk van waar jij graag aan wilt werken of waar jij tegenaan loopt, kun je samen met de coach op zoek gaan naar het antwoord op vragen als:

 • Wat wil ik?
 • Wat houdt mij tegen?
 • Wat maakt mij gelukkig?
 • Wat zou ik willen veranderen?

Online coaching kan je helpen om voor jezelf duidelijk te krijgen wie je precies bent en wat je precies wilt. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat je je gelukkiger en positiever voelt. Maar e-coaching kan ook heel effectief zijn bij mensen die een heel duidelijke coachvraag hebben. Door samen met de coach te kijken naar jouw situatie en waar jij hulp bij kunt gebruiken, kunnen je handvatten worden geboden waarmee je verder kunt.


De voordelen van online coaching

Hierboven zijn al een aantal voordelen van e-coaching genoemd. Om het overzichtelijk te houden, staan ze hieronder nog even duidelijk voor je op een rijtje. De voordelen van online coaching zijn onder andere:

 • Een flexibele vorm van coaching.
 • Niet nodig om de coach te zien.
 • Persoonlijk contact.
 • Verschillende vormen van coaching, waardoor je kunt kiezen wat bij je past.
 • Geen reistijd.
 • Praten vanuit je eigen vertrouwde omgeving, waardoor je meer op je gemak bent en vaak sneller ergens bij kunt.
 • Vaak is het mogelijk om de frequentie van contactmomenten samen met je coach te bespreken.
 • Meestal geen of een zeer korte wachttijd.
 • Prettig voor mensen die op een wachtlijst staan voor reguliere zorg en nu al graag wat begeleiding zouden willen ontvangen.

Waar kun je online coaching vinden?

Online zijn verschillende coaches te vinden die je de mogelijkheid bieden om e-coaching te volgen. Je kunt hierbij uiteraard voor een coach in jouw regio kiezen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Doordat het toch niet nodig is om naar de coach toe te reizen, kun je ook een coach aan de andere kant van het land kiezen. Het grootste voordeel hiervan is dat je op zoek kunt gaan naar een coach die bij jou past en waar jij een goed gevoel bij hebt, en dat je niet gelimiteerd wordt door iets als fysieke afstand.


Flexibele coaching vanuit huis

Online coaching is dus een flexibele manier van coaching die je vanuit huis (of waar je maar wilt) kunt volgen. Dit is ideaal voor mensen die het erg druk hebben of voor wie geen tijd, zin of mogelijkheid heeft om te reizen. Ook voor mensen die het lastig vinden om face to face met iemand te praten, is deze vorm van coaching een heel goede oplossing. Je hebt namelijk wel persoonlijk contact met een coach, maar hoeft die persoon niet te zien.


Online coaching bij Project Zelf

Project Zelf biedt verschillende vormen van online coaching aan. Wil je graag meer weten over de mogelijkheden? Dat kan via de link hieronder:

Meer informatie over e-coaching bij Project Zelf

Mocht je interesse hebben in een online coachingstraject bij Project Zelf, dan kun je online een kennismakingsgesprek aanvragen. Dit gesprek vindt telefonisch of via een videogesprek plaats. Tijdens het kennismakingsgesprek bespreken we waar je aan wilt werken en hoe je dat het liefst zou willen doen. Aan de hand van het gesprek kun je vervolgens bepalen of je een traject bij Project Zelf wilt volgen. Wil je graag online coaching bij Project Zelf volgen? Dan zal er een coachplan opgesteld worden en kan de e-coaching van start gaan.

Naast online coaching kun je bij Project Zelf o.a. ook terecht voor wandelcoaching (regio Medemblik, Hoorn, Alkmaar).


Misschien vind je dit ook interessant:

2023 © Copyright: