Je dankbaar voelen, hoe vaak doe jij dat? Neem je wel eens de tijd om stil te staan bij wat er positief is aan jou en jouw leven? Waar je blij mee bent? Gelukkig van wordt? Als dankbaar zijn niet iets is wat je op dit moment doet, maar wat je wel graag zou willen doen, dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel bespreken we namelijk niet alleen waarom dankbaarheid zo belangrijk is, maar we geven je ook 7 tips om je elke dag dankbaarder te voelen.


Wat lees je in dit artikel?


Dankbaar zijn, wat is dat eigenlijk?

Dankbaarheid wordt gezien als de kern van geluk. Het focussen op positieve dingen in je leven, of de dingen waar je blij mee bent, zorgt er namelijk voor dat je je gelukkiger voelt. In plaats van te kijken naar alles wat je niet hebt en wat er mis is met jou of jouw leven, voed je geluk door daar de focus op te leggen. Daarnaast stelt dankbaarheid je in staat om met tegenslagen om te gaan en om te blijven groeien.

Niets is vanzelfsprekend

Wil je je dankbaarder voelen? Dan is vanzelfsprekendheid iets wat je dient te schuwen. Niets is namelijk vanzelfsprekend. Wanneer je dingen wel zo beschouwt, is het lastig om er dankbaar voor te zijn. Probeer dus te kijken naar hoe mooi en bijzonder en wonderbaarlijk dingen zijn in plaats van ze als normaal, gewoon of vanzelfsprekend te beschouwen.


7 tips om je dankbaarder te voelen

Wie graag wil leren om zich dankbaarder te voelen, kan dit doen door gebruik te maken van een aantal simpele tips. Onthoud hierbij dat je dankbaarder voelen iets is wat je kunt leren, kunt oefenen. Dus probeer er dagelijks aandacht en tijd aan te besteden, zodat het uiteindelijk iets is wat natuurlijk voor je is.


1. Noem elke dag 3 tot 5 dingen waar je dankbaar voor bent

Zoals hierboven al even benoemd, is dankbaarheid iets wat je kunt leren. Een goede manier om dit te doen, is door elke dag de tijd te nemen om 3 tot 5 dingen te noemen waar je dankbaar voor bent. Dit hoeven helemaal geen grote dingen te zijn. Sterker nog: dankbaar zijn voor de kleinere dingen is juist heel goed.

Waar werd je vandaag/gister gelukkig van? Waar ben je blij om? Wat is het aan jou of jouw leven waar je gelukkig van wordt? Probeer elke dag een moment te nemen om deze dingen te bedenken. Bijvoorbeeld als je net wakker bent of voordat je gaat slapen. Als je onderweg bent naar je werk/school of bijvoorbeeld tijdens het douchen of koken.

Wanneer je elke dag tijd neemt om je dankbaar te voelen, zul je al snel zien dat het een gewoonte wordt. Iets wat je graag elke dag doet.


2. Kijk naar wat je wél hebt en wél bent

Mensen hebben vaak de neiging om te kijken naar alles wat ze (nog) niet hebben of zijn. Jammer, want er is zo veel wat je wél hebt en wél bent. Probeer daar nu eens de focus op te leggen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de mensen die om je geven en van je houden. Naar het dak boven je hoofd en het eten in de koelkast. De liefde van/voor je huisdieren en naar de mooie dingen die je meemaakt en ziet.

Ook is het belangrijk om hierbij te kijken naar wat jij wél bent in plaats van wat je níét bent. Focus je op je positieve eigenschappen, op de dingen die jou zo mooi maken. En plak geen voorwaarde aan de liefde voor jezelf. Probeer gedachten als als ik tien kilo afval ben ik mooi om te vormen in gedachten als iets voller of niet… ik ben prachtig!

Tip: Heb je moeite met positieve dingen over jezelf benoemen? Dan zou dat iets te maken kunnen hebben met een gebrek aan zelfvertrouwen of zelfliefde. Lees dan bijvoorbeeld ook eens: Zelfvertrouwen vergroten? 10 tips voor zelfvertrouwen.


3. Wees dankbaar voor de kleine dingen

Hierboven werd het ook al even benoemd: dankbaar zijn voor kleine dingen. Het is iets wat je heel gemakkelijk kunt leren. Neem eens tijd om stil te staan bij al het moois om je heen. De zon die je huid verwarmt. De narcissen, klaprozen of sneeuwklokjes die bloeien. De jonge eendjes in de sloot, het laagje ijs op het gras. De lol die je hebt met je vriend(in), partner, kind of collega. Het prachtige uitzicht, de mooie zonsondergang. Een heldere avond waarop de sterren te zien zijn. De geur van verse broodjes of het gelach van kinderen.

Stilstaan bij deze dingen én er dankbaar voor zijn en er de schoonheid van inzien, helpt je om je elke dag dankbaarder te voelen.


4. Dankbaar zijn voor lastige of imperfecte dingen

Een van de lastigste dingen aan dankbaar zijn, is misschien wel het dankbaar zijn voor dingen die lastig of imperfect zijn. Want hoe kun je nou dankbaar zijn voor die ene lastige situatie? Of voor het lijf dat je nu hebt, terwijl je graag nog minstens tien kilo af wilt vallen?

Door dingen te nemen zoals ze zijn en daar dankbaar voor te zijn.

Niets is perfect. Of is eigenlijk alles perfect? Is alles eigenlijk precies goed zoals het is? Ben jij eigenlijk precies goed zoals je bent?

Probeer de wereld eens met die blik te bekijken. Door ook dat wat imperfect, chaotisch of lastig is te waarderen, leer je écht dankbaar te zijn. Want ook voor vervelende gebeurtenissen kun je dankbaar zijn, daar ze je iets leren en je doen beseffen wat belangrijk is. Dat betekent niet dat zo’n gebeurtenis makkelijk is, maar wel dat je ook die kant van het leven omarmt.


5. Wees positief en optimistisch

Het is heel makkelijk om alles wat negatief is op te sommen en tot de conclusie te komen hoe rot iets is. Daarentegen is het een kunst om te kijken naar wat er wél positief is. Probeer je daar eens op te focussen, op die positieve aspecten. Alles heeft namelijk twee kanten. Door je te focussen op de positieve dingen, kun je situaties of gebeurtenissen minder zwaar maken.

Hetzelfde geldt voor een optimistische kijk hebben op dingen. In plaats van je te laten leiden door zorgen of angsten, kun je je ook proberen te focussen op mogelijkheden en liefde. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar zo werkt het wel. In plaats van denken ‘Wat als mijn contract niet wordt verlengd en ik straks mijn huis niet meer kan betalen en op straat kom te staan’ kun je ook proberen te denken: ‘Als mijn contract niet wordt verlengd, dan vind ik vast een nieuwe uitdaging.’

Plus: je zorgen maken om iets verandert niets. Het is verspilde energie.

Tip: Wil je tips over hoe je positiever kunt leren denken? Lees dan: Positief denken – 10 tips om positiever te denken.


6. Geef jezelf en anderen complimenten

Als er iets leuk is, dan is het een compliment krijgen. Het is fijn om erkenning te krijgen voor wat je doet, kunt of bent. Het zorgt ervoor dat je je gelukkiger voelt en dat de aandacht op iets positiefs wordt gevestigd. Probeer daarom eens wat meer complimenten te geven. Niet alleen aan de mensen om je heen, maar zeker ook aan jezelf.

Heb je vandaag iets goed opgelost? Is het je gelukt om een negatieve gedachte om te vormen naar een positieve? Heb je iets gedaan wat je eigenlijk eng vond? Complimenteer jezelf! Natuurlijk hoeft een compliment niet af te hangen van iets wat je bereikt of gedaan hebt. Je kunt jezelf ook een compliment geven over hoe goed je eruitziet, hoe goed het was dat je een dag rust hebt genomen, of hoe lief je voor jezelf of anderen bent.


7. Je dankbaarder voelen: uit je naar anderen

Heeft iemand iets voor jou gedaan waar je heel blij mee bent? Of waardeer je iets in iemand? Uit dat dan. Zeg hardop dat je blij bent met dat wat iemand voor je gedaan heeft of met de persoon die iemand is. Durf te zeggen dat je dankbaar bent voor iemand, omdat die persoon belangrijk voor je is. Niet alleen omdat je er zelf zo meer bij stilstaat hoe dankbaar je eigenlijk bent, maar ook omdat die ander dat verdient.

Tip: Vind je het lastig om je gevoelens te uiten? Lees dan ook: Jezelf leren uitspreken – 8 tips om je gevoelens te uiten.


Dankbaar zijn

Dankbaar zijn (of je dankbaar voelen) is iets wat je kunt leren. De tips die je in dit artikel hebt gevonden, kunnen je daarbij helpen. Onthoud dat dankbaar zijn niet iets is wat je van de een op de andere dag leert. Er zullen absoluut dagen zijn waarop het je niet lukt om iets te vinden om dankbaar voor te zijn. Dit geeft niets. Probeer het de volgende dag (of de dag daarna) gewoon weer.


Ondersteuning nodig bij je dankbaarder voelen?

Lukt het je niet goed om je dankbaar te voelen? Vind je het bijvoorbeeld moeilijk op je op positieve dingen te focussen of om te kijken naar alles wat wel goed gaat in jouw leven of wel goed is aan jou? Dan zou je iemand kunnen inschakelen die je daarbij kan ondersteunen. Project Zelf bijvoorbeeld.

Bij Project Zelf kun je door middel van wandelcoaching kijken naar hoe je kunt leren om de focus op dankbaarheid te leggen. Woon je niet in Noord-Holland (regio Alkmaar, Hoorn, Medemblik)? Dan is het ook mogelijk om door middel van online coaching met jezelf aan de slag te gaan.

Meer weten? Vraag dan een gratis en vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek aan of neem contact op.


Misschien vind je dit ook interessant:

2022 © Copyright: