Mensen zijn vaak op zoek naar manieren om gelukkiger te worden, naar manieren om een gelukkig leven te kunnen leiden. Maar als je geluk na wilt streven, is het belangrijk om te beseffen wat nu eigenlijk een gevoel van geluk veroorzaakt: betekenis. Het geven van betekenis aan je leven zorgt voor voldoening en uiteindelijk is dat waar je gelukkig van wordt. Wil jij graag weten hoe je betekenisvol kunt leven? In dit artikel vind je 4 tips.


Wat lees je in dit artikel?


Geef betekenis aan jouw leven

Betekenis geven aan je leven kan op verschillende manieren. Voor iedereen zijn immers andere dingen belangrijk. Toch zijn er vier dingen die garant staan voor een betekenisvol leven. Vier dingen die bij iedereen die aangeeft het gevoel te hebben een betekenisvol bestaan te leiden, terugkomen.  Door aandacht besteden aan die vier dingen, die ook wel de ‘pijlers voor een betekenisvol leven’ worden genoemd, kun je jouw leven betekenisvoller maken.


1. Het gevoel verbonden te zijn met andere mensen

Als er iets is wat voor mensen belangrijk is, dan zijn het relaties. Relaties met familieleden, met vrienden, met partners, kinderen en bijvoorbeeld collega’s. Voor mensen is het namelijk van belang om ergens bij te horen, om begrepen en gezien te worden en om ons geliefd en gerespecteerd te voelen. Hierbij is het belangrijk dat de tijd die we met anderen doorbrengen een moment is waarop we écht aanwezig zijn, dus met volledige aandacht. Helaas is dat in deze tijd iets wat steeds minder vaak voorkomt, omdat veel mensen continu afgeleid worden door bijvoorbeeld hun telefoon of andere input.

Om echte verbintenis te voelen met de mensen die belangrijk voor je zijn, is het essentieel dat je echt even de tijd voor ze neemt. Dat je echt aanwezig bent en je energie schenkt aan de tijd die je samen doorbrengt. Luister met aandacht, vraag door en veroordeel de gevoelens of emoties van een ander niet. Wees aardiger voor anderen en voor jezelf.

Zoek gelijkgestemde mensen op

Je verbonden voelen met andere mensen gaat vaak makkelijker als je iets deelt met die mensen. Daarom kan het een goed idee zijn om je aan te sluiten bij een groep waar je dat soort mensen vindt. Denk bijvoorbeeld aan een sportvereniging, aan een kook- of leesclub, of bijvoorbeeld aan een wandelgroep. Zoek vooral iets uit wat bij jou past.


2. Het hebben van een doel en iets bijdragen aan de samenleving

Het hebben van een doel is ontzettend belangrijk voor wie graag betekenisvol wil leven. Zonder doel heb je namelijk al snel het gevoel dat je niet goed weet waar je het nou eigenlijk voor doet. Als je het doel combineert met iets bijdragen aan de samenleving, dan kan dat resulteren in een gevoel van voldoening.

Kijk daarom eens naar mogelijkheden om iets bij te dragen aan de samenleving. Dit kun je bijvoorbeeld doen door vrijwilligerswerk te gaan doen, door te helpen met het organiseren van iets binnen je werk, vereniging of de school van je kinderen, of door eens wat vaker een helpende hand te bieden aan andere mensen. Dit kan van alles zijn. Help iemand eens door op de kinderen te passen, door ze te helpen met het huishouden, door ze een lift te geven, door voor ze te koken, of bijvoorbeeld door ze te verrassen met een etentje of een cadeautje.

Want als iets zin geeft aan je eigen bestaan, dan is het wel bijdragen aan het geluk van anderen.


3. Erken je verhaal

Mensen die een betekenisvol leven leiden, proberen altijd op zoek te gaan naar een oplossing. Bij het meemaken van een nare gebeurtenis zal zo’n iemand op zoek gaan naar een manier om daar een positieve draai aan te geven. Zo besteden ze zo weinig mogelijk aandacht aan het negatieve stukje van die ervaring en proberen ze hun aandacht te richten om het positieve ervan. Ze kijken bijvoorbeeld naar iets wat ze van die ervaring geleerd hebben, hoe ze ervan gegroeid zijn, wat het ze heeft opgeleverd, in plaats van te kijken naar alles wat zo naar en vervelend was.

Mensen die het gevoel hebben betekenis te missen in hun leven, doen vaak exact het tegenovergestelde. Zij kijken eerder naar alle dingen die mis zijn gegaan in hun leven en hoe zwaar dat voor ze is (geweest), zonder oog te hebben voor de dingen die misschien wel goed, leerzaam of mooi waren.

Leer negatieve dingen positief benaderen

Wie zich vaak focust op alles wat misgaat of alles wat negatief is, vindt het wellicht fijn om te horen dat je dat kunt veranderen. Je kunt jezelf namelijk aanleren om te denken zoals de eerste groep dat doet. Probeer hiervoor naar negatieve ervaringen te kijken uit je leven en daar een positieve draai aan te geven. Wat heb je van die ervaring geleerd? In welke opzichten ben je er sterker van geworden? Hoe heeft de ervaring jou op een positieve manier beïnvloed? Wat doe je nu met de les die je toen leerde?

Door je ervan bewust te zijn dat je zelf de keuze hebt om de aandacht op het positieve of negatieve aspect te leggen, kun je je ook realiseren dat het dus aan jou is hoe je ernaar kijkt en wat het met je doet. Dit vergt natuurlijk wel oefening, want als je gewend bent om naar de negatieve dingen te kijken, is dat niet iets wat je zomaar afleert. Maar oefening baart kunst, dus geef vooral niet te snel op.

Tip: Wil je meer tips voor een positiever leven? Lees dan: Positief denken – 10 tips om positiever te denken.

Erken ervaringen en gevoelens

Het erkennen van dat wat je hebt meegemaakt, is moeilijk. Veel mensen kiezen er daardoor voor om vooral maar niet te veel stil te staan bij dat wat hen is overkomen, omdat het zeer doet. Om gelukkig te blijven, kijken ze er liever niet naar terug, maar vaak heeft dat een tegenovergestelde uitwerking.

Erkennen wat je is overkomen en wat dat met je deed, kan een goede manier zijn om meer vrede met jezelf en de situatie te krijgen. Daarnaast kan het heel fijn zijn om die ervaring te delen met anderen. Zo kan dat er niet alleen voor zorgen dat je zelf afsluiting en inzicht krijgt, maar kunnen anderen dat ook ervaren.

Door je verhaal te delen, kom je erachter dat je niet alleen bent, wat er weer voor zorgt dat je aansluiting vindt bij anderen. En zoals je eerder al las, is dat heel belangrijk voor een betekenisvol leven.


4. Het grotere plaatje

Veel mensen hebben de neiging om op te gaan in dagelijkse beslommeringen. Als je je enkel en alleen nog bezig houdt met dat wat gedaan moet worden en geen aandacht meer schenkt aan andere zaken, dan kan het leven al snel behoorlijk betekenisloos voelen.

Probeer daarom om aandacht te hebben voor de dingen om je heen. Voor de schoonheid van de natuur bijvoorbeeld. Door meer aandacht om de dingen om je heen te besteden, zullen die dagelijkse beslommeringen steeds minder belangrijk worden. Het leven bestaat namelijk uit meer dan dat.

Verwonder je daarom wat vaker over de prachtige wereld waarin je leeft. Hierdoor leer je om verder te kijken dan jezelf en jezelf minder belangrijk te vinden. Dat zorgt er vervolgens weer voor dat je in staat bent om makkelijker connecties met anderen te maken en je te focussen op dingen die belangrijker zijn dan de dagelijkse beslommeringen.

Probeer dankbaar te zijn voor de dingen en mensen om je heen. Voor het feit dat je deel uitmaakt van iets dat zoveel groter is dan jij. En probeer oog te hebben voor al het moois om je heen. Niet alleen omdat je daar gelukkig van wordt, maar ook omdat het meer betekenis geeft aan je leven.


Een betekenisvol leven

Door aandacht te besteden aan de dingen die je hierboven hebt kunnen lezen, kun je je leven meer betekenis geven. Alle tips draaien eigenlijk om één ding: verbondenheid. Verbondenheid met de mensen om je heen, met de maatschappij, met de natuur waar je deel van uitmaakt, maar vooral ook met jezelf en jouw verhaal.

Wil jij graag betekenisvoller leven? Probeer dan bewust naar jezelf en jouw leven te kijken en te zien waar je eventueel aan zou kunnen werken. Kun je daar wel ondersteuning bij gebruiken? Dan zou je een coach kunnen inschakelen. Zo kan wandelcoaching ideaal zijn, omdat je daarbij gelijk kunt oefenen met oog hebben voor de dingen om je heen. Maar ook online coaching is erg geschikt.

Wil je weten hoe Project Zelf jou zou kunnen ondersteunen bij het leiden van een betekenisvoller leven? Neem dan vooral even contact op of vraag direct een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.


Misschien vind je dit ook interessant:

2023 © Copyright: