Eenzaamheid is iets waar veel mensen last van hebben. Sterker nog: het aantal mensen dat zich eenzaam voelt, wordt steeds groter. Je eenzaam voelen kan op elke leeftijd voorkomen. Het is iets waar je absoluut niet alleen in bent en waar je je niet voor hoeft te schamen. Voel jij je ook eenzaam en wil je weten wat je kunt doen tegen die eenzaamheid? In dit artikel vind je 7 tips die je mogelijk kunnen helpen om jouw eenzaamheid op te lossen.


Wat lees je in dit artikel?


Eenzaam en/of alleen?

Om jezelf eenzaam te voelen, hoef je niet letterlijk alleen te zijn. En omgekeerd hoef je je niet eenzaam te voelen als je alleen bent. Zelfs mensen die een rijk sociaal leven hebben, kunnen zich toch erg eenzaam voelen. Een gevoel van eenzaamheid heeft namelijk niet altijd te maken met het wel of niet om je heen hebben van mensen. Het kan ook gaan om je niet verbonden voelen met mensen of het gevoel hebben dat anderen je niet begrijpen.


1. Waarom voel jij je eenzaam?

De eerste tip heeft alles te maken met dat wat je hierboven las. Om te achterhalen waarom jij jezelf eenzaam voelt, is het goed om daar eens naar te kijken. Probeer voor jezelf duidelijk te krijgen waarom je je eenzaam voelt. Wat (voor soort mensen) mis je bijvoorbeeld in je leven? En op welke momenten voel je je eigenlijk het meest eenzaam?

Als je je eenzaam voelt omdat je weinig mensen om je heen hebt, dan kun je je afvragen hoe dat nou eigenlijk komt. Is het omdat je het lastig vindt om contact te leggen met anderen? Voel je je onzeker? Ben je ergens bang voor? Of ben je bijvoorbeeld erg verlegen?

Als je vooral een gevoel van aansluiting mist of het gevoel hebt dat andere mensen niet snappen wat er in jouw leven gebeurt, dan kan het helpen om jezelf wat meer open te stellen en wat eerlijker te zijn over de dingen die jou bezighouden. Vaak hebben mensen geen idee wat er in jouw leven speelt en waar jij mee bezig bent, als je daar niet over praat.

Door in kaart te brengen waarom je je eenzaam voelt, is het makkelijker om een oplossing voor jouw eenzaamheid te vinden.


2. Vergelijk jezelf niet met anderen

In sommige gevallen ontstaat eenzaamheid doordat we onszelf met andere mensen vergelijken. Als je zelf iemand bent die behoorlijk introvert is of als je veel behoefte hebt aan rust en tijd alleen, dan is het niet zo handig om jezelf te vergelijken met mensen die heel extravert zijn en veel mensen om zich heen hebben.

Door jezelf met dat soort mensen te vergelijken, creëer je verwachtingen van jezelf die helemaal niet bij jou passen. Kijk daarom eens eerlijk naar wie jij bent, wat jij leuk vindt en nodig hebt, en heb daar vrede mee. Dat andere mensen elke dag veel mensen om zich heen hebben en vaak uitgaan en van alles ondernemen, betekent natuurlijk niet dat dat ook bij jou past. En dat is helemaal oké.


3. Leg contact met anderen

Voel jij je eenzaam omdat je niet zoveel mensen om je heen hebt en wil je dat veranderen? Dan zul je een manier moeten vinden om contact te leggen met andere mensen. Dit zou je eventueel op school of werk kunnen doen, door wat meer interesse te tonen in anderen, wat vaker een praatje te maken en door deel te nemen aan activiteiten. Maar er zijn ook andere manieren om in contact te komen met mensen. Hieronder vind je een aantal opties:

Doe iets wat je leuk vindt en ontmoet gelijkgestemden

Een goede manier om mensen te leren kennen, is door iets te gaan doen wat je écht leuk vindt. Dit kan bijvoorbeeld een sport zijn, maar ook een kookcursus of iets anders creatiefs. Iets doen wat je echt leuk vindt is niet alleen een manier om mensen met dezelfde interesse te leren kennen, maar het is daarnaast ook goed voor jou. Kijk dus eens of er een leuke sportvereniging of sportschool bij jou in de buurt zit, of of je deel kunt nemen aan een (online) lees-, kook-, of tekenclub.

Benader oude vrienden of bekenden

Is er iemand met wie jij vroeger veel omging en die je in de loop van de jaren uit het oog verloren bent? Dan zou je er eens over na kunnen denken om diegene een berichtje te sturen om te vragen hoe het met die persoon is. Misschien is het dan zelfs wel een idee om weer eens af te spreken en bij te kletsen. Wie weet is er tussen jullie eigenlijk helemaal niet zoveel veranderd en is die ‘oude’ vriend of vriendin straks weer iemand die je met regelmaat ziet.

Ga vrijwilligerswerk doen

Een andere manier om eenzaamheid te bestrijden, is door vrijwilligerswerk te gaan doen. Niet alleen is dat een manier om letterlijk nieuwe mensen te leren kennen, maar door anderen vrijwillig te helpen, voel je jezelf ook beter. Kijk bijvoorbeeld eens of je bij een vereniging aan de slag kunt of of er vrijwilligers nodig zijn in een bejaardenhuis, bibliotheek, dierenasiel of op wat voor plek dan ook. Vrijwilligerswerk doen is een goede manier om je nuttig te voelen en om andere mensen te leren kennen.

Maak een praatje

Misschien vind je dit een beetje eng, maar het hebben van een kort gesprekje met iemand in de supermarkt, de sportschool of tijdens het uitlaten van de hond, is een goede manier om eventuele onzekerheid met betrekking tot het leggen van contact met anderen aan te pakken. Door het hebben van korte gesprekjes met anderen over dingen als het weer, iets in het nieuws of dat wat jullie aan het doen zijn, kun je oefenen om steeds gemakkelijker een gesprek aan te gaan. Daarnaast zorgt de open houding die je daardoor aanneemt er waarschijnlijk ook voor dat mensen eerder tegen jou zullen praten.


4. Zeg wat vaker ‘ja’

Ben jij iemand die meestal ‘nee’ zegt als iemand je meevraagt naar een feestje, etentje of andere activiteit? Zeg dan in het vervolg eens wat vaker ‘ja’. Door vaker dingen te doen die je anders niet zou doen, kun je zomaar eens leuke nieuwe mensen leren kennen. Daarbij is het vaak makkelijker om op deze manier nieuwe mensen te ontmoeten, omdat degene met wie je mee bent die mensen wel al kent. Wie weet levert het je wel een superleuke dag of avond op.


5. Zoek online contact

Vind jij het prettiger om online contact te leggen met andere mensen? Dan is social media natuurlijk bij uitstek geschikt om dit te doen. Zo kun je op posts van mensen reageren of deelnemen aan groepen op bijvoorbeeld Facebook.

Ook via online chatrooms, spellen en fora kun je gemakkelijk contact leggen met andere mensen. Dit is vooral fijn voor mensen die het niet per se nodig hebben om mensen in het echt te zien, maar die het prima vinden om online vriendschappen op te bouwen. Ook hierbij geldt: doe vooral wat bij jou past.

Ontmoet je online mensen? Wees dan altijd een beetje voorzichtig. Zolang je de persoon aan de andere kant niet gezien hebt, heb je immers geen idee met wie je nu eigenlijk te maken hebt. Spreek daarom niet zomaar af als je niet weet wie het is en geef ze geen persoonlijke informatie.


6. Verwacht niet te veel

Als je dingen gaat doen om andere mensen te leren kennen, dan is het slim om je niet blind te staren op het moeten maken van vrienden. Doe je dat wel? Dan is de kans dat je teleurgesteld thuiskomt groot. Probeer in plaats daarvan gewoon te genieten van die sport, die cursus, dat feestje of dat korte gesprekje in de supermarkt, zonder daar meer van te verwachten. Heb je leuk contact tijdens zo’n moment, dan is dat superleuk. Maar als je die mensen daarna of daarbuiten nooit spreekt, dan is dat ook gewoon goed. Probeer er niet je doel van te maken om vrienden te vinden, maar geniet van de dingen die je doet en de mensen die je daar mogelijk door ontmoet.


7. Ben je enorm eenzaam? Ondersteuning kan helpen

Ben jij zo eenzaam dat je er dagelijks onder lijdt? Dan is dat niet iets waar je te lang mee door moet blijven lopen. Een eenzaam gevoel kan namelijk uiteindelijk leiden tot angsten en depressie. Wanneer eenzaamheid iets is waar je erg veel last van hebt, dan doe je er goed aan om daar ondersteuning bij te zoeken. Onthoud hierbij dat dit absoluut niets is om je voor te schamen en dat het goed is dat je om de ondersteuning vraagt die je nodig hebt. Neem bijvoorbeeld contact op met je huisarts om te bespreken hoe je je voelt en wat daar eventueel aan gedaan kan worden.


Eenzaamheid oplossen

Als jij iemand bent die zich regelmatig eenzaam voelt, dan kunnen bovenstaande tips je mogelijk helpen om dat op te lossen. Door eerst te achterhalen waarom je je nou eigenlijk zo eenzaam voelt, kun je vervolgens aan de slag met het aanpakken van de oorzaak. Probeer hierbij om lief te zijn voor jezelf en jezelf niet met anderen te vergelijken.

Mocht je ondersteuning nodig hebben bij het aanpakken van jouw eenzaamheid, dan kun je eventueel contact opnemen met je huisarts. Ook een coach zou je hierbij kunnen helpen. Mocht je het fijn vinden om ook op dat vlak contact met anderen te hebben, dan zou je eventueel na kunnen denken over het volgen van groepstrainingen, workshops of groepstherapie.

Project Zelf biedt verschillende soorten coaching, waaronder wandelcoaching en online coaching. Het wandelen vindt plaats in Noord-Holland (regio Alkmaar, Hoorn, Medemblik). Online coaching is vanuit heel Nederland te volgen.


Misschien vind je dit ook interessant:

2023 © Copyright: